Ökoiskola

A Vértesboglári Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola a 2016-2017-es tanév első felében elnyerte az ÖKO Iskola címet, majd ezt 2020-ban újra sikerült elnyerni. Mindezt nagy eredménynek könyvelhetjük el, hiszen szigorú kritériumoknak kellett megfelelnünk. Azon túl, hogy biztosítottuk az ehhez szükséges tárgyi feltételeket, egységesítettük a tanmeneteket és szabályzatokat. Kiemeltük a kapcsolódási pontokat a tananyagban, illetve felhívtuk a gyerekek figyelmét a környezettudatosságra. A projekt megvalósítását a szülők is támogatták.

Sok olyan versenyen veszünk részt, amely a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos. Ez főként az informatika, kerékpáros és barangoló szakkör keretében zajlik. Ezenkívül megújult erővel szelektíven gyűjtjük a hulladékot, etetjük a madarakat.

Folyamatos feladatok a tanév során:

  • 1-8 évfolyam: szelektív hulladékgyűjtés, elemgyűjtés, részvétel a Pontvelem/Bankvelem programban és azok versenyein; bekapcsolódás a Diákszéf programban
  • 5. évfolyam: természetes és épített környezetünk megismerése 
  • 7.- 8. évfolyam: energiagazdálkodás projekt ( fizika óra és Fentarhatósági hét keretein belül)
  • kerékpáros szakkör : biztonságos közlekedés, gyalogos és kerékpáros közlekedés népszerűsítése
  • kézműves szakkör, játszóházak: újrahasznosított és hagyományos anyagok felhasználása
  • informatika szakkör: versenyek támogatása IKT eszközökkel, új technikai eszközök, robotok használata környezetünk védelmében, a fenntarthatóság jegyében
  • iskolakönyvtár öko-sarkának fenntartása, bővítése
  • ökofal folyamatos frissítése 

Dokumentumok

A beszámolók megtekintéshez engedély kell kérni az iskolától:

Beszámoló 1>>

Beszámoló 2>>

 Öko-iskolai adatbázis>>

 

Témahetek

Pénz7

Pénzügyi és vállalkozói témahét 

2022. március 7.-11. között. 

A hagyományoknak megfelelően eseménydús volt az idei témahét is. A Zrínyi matematikaverseny megyei fordulója nyitotta hétfőn déután rendkívül sok, 19 diák részvételével. A pénzügyi ismeretek elmélyítését Vékony tanács biztosítási szakember segítette online órákon. Idén először valamennyi felső tagozatos évfolyamon előkerült a pénzügyi ismereteket oktató tankönyv és munkafüzet is, és természetesen az aktuális témahét feladatsorai is. Az eseménsorozathoz az alsó tagozat is csatlakozott, online pénzügyi kvízeket töltöttek és a pontvelem felületével ismerkedtek. Nem maradhatott el a pénztörténet sem. Pénteken március 15-re emlékeztünk. Eredetileg a 4. évfolyam műsora zárta volna a hetet, de a betegségek, a programok miatt a következő péntekre került végül a záró esemény: a pályaorientációs nap. A sokszori újratervezést követően (sok megbetegedés, váratlan esemény miatt) a gyermekek 4. évfolyamtól kezdődően megismerkedhettek az asztalos és a gépjármű vizsgáztató munka rejtelmeivel. Köszönet a műhelylátogatásért Pista bácsinak és Lacibácsinak. Az első és második évfolym gazdaság látogatáson volt. Az iskolában Teri néni kóstolót tartott a saját készítésű termékekből, egyúttal megismertetett a kompótkészítés rejtelmeivel és a fűszernövények világával. Vera néni a kosárfonók világát mutatta be, Andrea néni a víz fontosságáról beszélt, Noémi néni kreatív foglalkozást tartott, de megismerkedhettünk a pedikűrözés rejtelmeivel is. Köszönet a tartalmas napért.


Digitális témahét

2022. március 31- április 8.

Témahetünk bepótolva az előző évek kihagyását kicsit hosszabbra és rendhagyóra sikerült: IT Turnébusz érkezett, AR-VR bemutató és az iskolanyitogató szines programjai, a pálázati úton nyert számítógépek és robotok megérkezése mind-mind erre a hétre esett. Tartalmas pogramjaink összefoglaló videója hamarosan elkészül. Képes beszámoló weblapunkon.

Kedvcsináló 2021 >>

 
                Animáció a víz fontosságáról>>

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „FLGHEY FOGLALJEGY AZIJG1D AHOL MEGÁLLUNK, OTT KARRIEREK INDULNAK EL! Az1 jövő/d! Iskolai turné 2022 Programok 8:00-tól 12:30-ig 45 perces foglalkozások (3D nyomtatás, LEGO Spik) 14:00-15,30 micro:bit programozás, workshop 16:00-" "szülÅi értekezlet", beszélgetés a szervezÅkkel” Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember, gyermek, álló emberek és , szöveg, amely így szól: „LT ELMÉNY! Legyél Te is Boglári diak! Digitális Témahét 2022. 03.31-04.08 Tumbusz Iskolanyitogató Online oktató Kerékpáros verseny ingyenes és yakorló oldalak elérése Programozd a jövőd!/szakkör pályázat VR szemüveg bemutató Vértesbogláti Nyelvoktató Német Nemzetiségi Altalános skola, 8085 Vértesboglár, Alkotmyányu 14.”

Fenntarthatósági témahét


Újrahasznosítás

A cím kötelez: „öko-iskolásként” az újrahasznosítás elkötelezett hívei vagyunk! A felmérésekből tudjuk, hogy egy átlagos fogyasztó 4.8 tonna hulladékot termel egy év alatt, és ezzel a brutális tömeggel jócskán veszélyezteti bolygónk kiapadóban levő erőforrásait. Úgyhogy nincs mese, mindent meg kell tennünk a hulladék csökkentése és a különféle anyagok újrahasznosítása érdekében.


Karácsonyi mosolymanó

Ismét elérkezett a karácsony, így a megszokott keretek között adományozásra nyílt lehetőség a PontVelem Hálózaton belül. Köszönjük a szépen becsomagolt játékokat, könyveket, apróságokat az ajándékozóknak, melyek az idén több mint 50 kisgyermek napjait teszik szebbé.  


Állatok Világnapja


Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember, álló emberek, fa és szabadtéri Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember, álló emberek, kutya és szabadtéri

Adatbázis eléréseA képre klikkelve elérhető az öko-iskolai adatbázis