Válogatás korábbi cikkeinkből, híreinkből


2021/2022

Mosolymanók- több, mint 50 csomagot sikerült összegyűjteni.


2020/2021


Őszi projektnap

November 11-én önfeledt gágogástól volt hangos iskolánk. Libaparádét rendeztünk Márton-nap alkalmából, mégpedig olyat, hogy Ludas Matyi is kapkodta a fejét… A kavicsokból, tollakból, papírokból és tejes flakonokból készült libák szépségversenyén az 1., a 4. és a 8. osztály remekelt, de remekbe szabott volt az egész nap: az alkalomhoz illő libadalokkal, liba-akadályversennyel és liba- felvonulással, s még a folyosót díszítő lámpások készítésére is maradt idő. Csak a gyomrunk maradt üres, de ezt cseppet sem bánták libuskáink! Gá! Gá! Gá!

November 2-án a mindenszentek ünnepén együtt pörgött az agyunk és a kezünk. Végre  tisztázódott számunkra, hogy a VII. század előtt a kelták emlékeztek meg a halottakról, tőlük vették és alakították át a keresztény közösségek ezt a szokást. Mint megtudtuk, a Halloween is kelta hagyomány volt, de ma már az egész világon elterjedt – rémisztő töklámpásokkal védekezve a rosszindulatú szellemek ellen. A töklámpások készítése amúgy a magyar népszokásokban is gyökeret eresztett, történelmünkben pedig közel ezeréves múltja van: az Árpád-házi Salamon király a visegrádi vár tornyában raboskodott, ahol olyan töklámpásokkal világítottak, amiket a dunai hajósok is jól láttak. Innen ered az a mondásunk, hogy „fénylik, mint Salamon töke”. Ami pedig a kezünk pörgését illeti,arról mi sem tanúskodik hitelesebben, mint az a tucatnyi csodás töklámpás, amit magunk faragtunk!

Képgaléria >>

Ünnepi műsor

A hagyományoknak megfelelően készült 7. évfolyamunk október 23-ra. A járványügyi helyzet miatt műsoruk online formában kerül levetítésre. Fogadják szeretettel.Magyar népmese napja

Szeptember 30-án – Benedek Elek születésnapján – a magyar népmeséket ünnepeltük. Előzetes feladatként A bujdosó macska című meséhez írhattak különféle befejezést a vállalkozó kedvű tanulók, illetve megcsillanthatták illusztrátori tehetségüket is „A kedvenc mesém” címmel. Ami pedig a kedvenc mesekönyveket illeti, azokból kiállítást rendeztünk az előtérben. Aztán kezdődhetett a hetedhét országra szóló mesenap! A tanítók a felsősöknek, a tanárok az alsósoknak olvasták fel Az aranypálca című mesét, melyhez utána csoportos illusztrációt készítettek az osztályok. A 4.-esek végképp kitettek magukért: ők színre vitték A csillagszemű juhászt, olyan sikerrel, hogy még az óvodában is híre ment, el is jöttek megnézni másnap! Végül már csak a sok-sok jutalom-csokit kellett legyűrni, és megtapsolni a nyerteseket. Az alsósok közül dicséretet kapott illusztrációjáért Taupert Ádám, Till Dorina, Till Míra, Lázár Bence és Grassl Fanni, a felsősök közül Budai Petra, Sárkány Ákos, Glasshütter Boglárka és – a festményével kiemelkedő – Koczka Villő Bodza. A legszebb illusztrációk már az iskola folyosóját díszítik – és bizonyára ott is maradnak sokáig.   

Ha több csoki lett volna, ez a kis beszámoló is tovább tartott volna!

Képgaléria >>


Állatok világnapja

Október 4-én, az Állatok világnapja alkalmából többféle program is zajlott iskolánkban. Osztályok közötti vetélkedőt szerveztünk az állatvilágról és annak irodalmi, illetve zenei vonatkozásairól, kedvenceinket bemutató rajzokat és fogalmazásokat készítettünk, és aznap állatos ruhákban és csecsebecsékben díszelegtünk. De ez semmi! Meghirdettünk egy olyan akciót, amellyel közvetlenül segíthetünk a bajba jutott kutyusokon. „Támogasd a menhelyen élő kutyákat egy szelet csoki árával!” – ezzel a felhívással gyűjtöttünk egy héten át pénzt, amit aztán a DÖK képviseletében Rákovics Nóri és Tagscherer Bence október 13-án át is adott az Eszkuláp Állatvédő Egyesület Mányi Menedékének.

További akciókat is tervbe vettünk: hamarosan felkeressük a polgármester urat, hogy átadjuk felhívásunkat. Abban arra kérjük az önkormányzatot, hogy álljon kezdeményezésünk mögé, mellyel kutyáinkat szeretnénk megóvni szilveszterkor a tűzijátékok és petárdák veszélyeitől. De erről majd beszámolunk részletesen!

Képgaléria >>

Karácsony

A karácsony kettős ünnep minden iskolás számára, hiszen egybeesik a téli szünidővel.

A karácsonyt (állítólag) I. Gyula pápa rendelete alapján 337-ben kezdték ünnepelni Rómában. Az ünnephez ekkor már hozzá tartozott a betlehemi jászol készítése, melynek jelképei már száz évvel korábban ismertek voltak Egyiptomban. Ember nagyságú jászlat azonban csak 1223-ban, a grecciói Assisi Szent Ferenc templomban állítottak először. A jászol képe aztán gyorsan elterjedt Európában, megelőzve a karácsonyfa állítást.

A karácsonyfa legendája a protestáns reformáció atyjához, Luther Mártonhoz kötődik. Karácsony éjszakáján egy fenyvesben járva felpillantott, és annyira elkápráztatták az ágak közt ragyogó csillagok, hogy ezt a látványt a családjával is meg akarta osztani. Hazavitt hát egy kis fát, és gyertyákat helyezett az ágaira, melyek hasonlítottak a csillagokra…

A karácsonyfa-díszítés szokása a XVIII. században terjedt el, hazánkban Brunszvik Teréz grófnő állított először díszes karácsonyfát, 1825-ben. (Ő alapította az első óvodákat is!) Hamarosan nagy népszerűségre tett szert (már a karácsonyfa…), a szegényebb családoknál ajándékul is szolgált a rajta függő diókkal, almákkal.

A karácsonyfa mellett ma már adventi koszorú, adventi kopogtató és adventi naptár is díszíti otthonunkat.

Az „advent” egyébként latin szó, azt jelenti, hogy eljövetel – a Jézus születésére való várakozás időszaka. Az András naphoz legközelebbi vasárnaptól december 25-ig tart ez a négyhetes időszak. Az adventi koszorút kezdetben huszonnégy gyertyával díszítették, de ma már csak négyet gyújtunk meg, melyek különböző színei az angyalok köpönyegének a színét jelképezik.

Hát nagyjából ennyit… elöljáróban!

Karácsonyi ajándék gyanánt megígérhetjük, hogy senki nem fog felelni az ünnepi ismeretekből. És persze iskolánk valamennyi tanulójának és dolgozójának békés, boldog és meghitt ünnepet kívánunk!  


Farsang a világ körül

Álarc helyett maszkot viseltünk február 5-én megrendezett, világ körüli farsangi mulatságunkon. Az úgy volt, hogy a DÖK nagyot gondolt: az osztályok „öltözzenek be” a világ egy-egy országának, és az arra „tévedőket” kápráztassák el a szokásaikkal, a nevezetességeikkel, az adottságaikkal és a finomságaikkal.

Az első két órát díszítésre fordítottuk, majd miután „átvedlettek” a termek, az iskola folyosóján egy pazar felvonulással ejtettük bámulatba a tanárainkat és egymást. Jöhettek a sorozatos országlátogatások!

Azt eddig is tudtuk Spanyolországról, hogy Barcelona és Real Madrid, de most Viki nénitől a bikaviadalokról, a paradicsomháborúról, a flamencóról és Antoni Gaudi káprázatos épületeiről is hallhattunk. Anita néni egy jurtával fogadott minket, és Mongóliáról mesélt, a hópárducokról és a góbi medvéről, a sámánokról és a kumiszról, és a mongolok rejtélyes írásmódjába is beavatott. A kevésbé távoli Oroszország mintha éppen hadban állt volna, teljes menetfelszerelésben várt ránk Andrea néni, de szerencsére nem használta fegyverét, és az Aurora cirkáló ágyúi sem dördültek el. Petra néni görög istennőként tálalta a görögök kedvenc fogásait, megemlékezett az olimpiákról, aztán megtanított minket a híres-nevezetes szirtaki táncra. Mexikóban kissé borúsabb volt a légkör, hiszen jóvátehetetlen pusztítással járt a spanyol gyarmatosítás, de Erika néni révén most már meg tudjuk különböztetni az avokádót a chilitől, és tudjuk, hogy a tortillához milyen tequila dukál. Ami a gasztronómiát illeti, a japánok is kitettek magukért, és bár Vera néni nem kimonóba öltözött, pompásan eligazított minket a szusi és a japán saslik világában, aztán jöhetett az anima és a manga, de a mesterséges intelligencia sem maradt ki a buliból. Egyiptomban Laci bácsival átkeltünk a Níluson, feltártuk az élők és a holtak birodalmát, megfejtettük a hieroglifákat, és próbáltuk kideríteni, hogy tényleg átfaragtatta-e Kheopsz fáraó a híres szfinx fejét a sajátjára… Végül Amerikába jöttünk, ahol Ági néni vezetésével a leghíresebb nemzeti parkokba látogattunk el, köztük volt a Yosemite, a Denali, a Yellowstone és az Everglades, úgyhogy már pontosan tudjuk, hogy mi fán terem a grizzli medve és a krokodil.

Mi persze nem krokodilkönnyeket hullattunk, amikor véget ért ez a különleges farsang!      


Március 15


Gyászolunk

 (Botka József 1960-2021)


Nem úgy készülünk a következő tanévre, ahogyan szerettük volna: karbantartó kollégánkat, Botka Józsefet hónapokig tartó betegsége után elragadta tőlünk a halál. Józsi több mint három évtizedig oszlopos tagja volt iskolánknak, és sokkal többet jelentett annál, mint amit a „karbantartó” munkakör takar. Pedagógiai munkát végzett: reggel ő hozta az iskolába, délután pedig ő szállította haza
tanulóink egy részét; felügyelt rájuk, ha úgy hozta a szükség, de számíthattunk rá az osztálykirándulásokon is; és persze – egykori labdarúgóként – ő védte a kapunkat a tanár-diák meccseken. Józsi minden porcikájában az iskolához tartozott. Igazán közel állt hozzánk, és igazán szerették a tanítványaink. Az élet most persze azt követeli, hogy megpróbáljuk pótolni, de elfelejteni nem fogjuk
sohasem.


2019/2020

Pénzügyi és vállalkozói témahét 2020. március 2.-6. között. 

Iskolánk már 3. éve vesz részt a pénzügyi ismeretek terjesztésében. Idei vendégeink Fata László Cafeteria Trend Kft., Szűcsné dr. Györgyi Anikó Toray Industries Hungary. Feldolgozott ismeretek: Korszerű pénzkezelés- digitális biztonság, Ötletből vállalkozás és Pénzügyi biztonság- biztosítási ismeretek. 

Gábor Péter előadásaiban pedig a pénz, a pénznyomtatás történetével ismerkedtünk. Köszönjük az érdekes és értékes előadásokat!