Válogatás korábbi cikkeinkből, híreinkből


2022/2023

  
    
    


Márton-nap>>


Csali mese>>

Magyar kultúra napja

Január 23-án A magyar kultúra napját ünnepeltük, nem is akárhogyan, és ráadásul egész nap! Hogy éppen kétszáz éve született Kölcsey Ferenc Himnusza, az még csak „hagyján”, de Petőfi Sándor is kétszáz éve született, alig pár héttel a Himnusz előtt. Úgyhogy összevontuk ezt a két jeles évfordulót, és a költészetet megfejeltük képző- és filmművészettel. Mégpedig a következőképpen: Miután megnéztünk a Himnusz regényes történetéről és a forradalmár Petőfiről egy ismeretterjesztő filmet, következett egy látványos kvíz: hazánk legszebb épületeit és klasszikus festményeit ismertük fel szép számban. Aztán ecsetet ragadtunk magunk is, és jó vad színekkel minden osztály kipingálta Petőfi arcképét. Végül jöhettek az örökzöld filmalkotások: az alsó tagozatban a Szaffi, a felsőben pedig a Macskafogó és a Csinibaba, ami pedig a szüneteket illeti, Ferenczi György megzenésített Petőfi-verseit hallgattuk, tök rockos hangszerelésben. Jövőre egy egész hetet fordíthatnánk a magyar kultúrára, nem keveset tanulnánk belőle!

 
 
 

Mikulás-ház


kisfilm elérése>>>

Bűvész

Varázslatosabban nem is kezdődhetett volna a karácsonyunk. Iskolánktól – na és a szülői munkaközösségtől – egy mágikus előadást kaptunk ajándékba. December 20-án Habók János bűvész úr elképesztő mutatványait nézhettük meg a Művelődési Házban. Persze, mindent megtettünk, hogy leleplezzük a trükkjeit, de bármilyen szemfülesek is voltunk, rejtély maradt a rejtély: a szétvágott zsinórok összeforrtak, a karikák láncot alkottak, a kendők színe és helyzete megváltozott, továbbá a jó öreg kártyatrükkökkel sem boldogultunk: mindig kiderült, hogy titokban melyik lapra esett a választásunk. De ez semmi ahhoz képest, hogy egyszer csak fogta magát a kellékes asztal, megemelkedett, és táncolni kezdett a levegőben! Pedig nem volt hozzá egy hajszálnyi madzag sem! És sorolhatnánk tovább mindazokat a mutatványokat, melyeket Habók János negyvenhárom év alatt dolgozott ki, tátott szájú közönsége legmélyebb döbbenetére. Még ma sem tértünk magunkhoz, pedig mi is tudunk meglepetéseket okozni...! Majd megmutatjuk! De addig is: békés karácsonyt és boldog új évet kívánunk!

Mosolymanó 2022


Október 23

Hősökre emlékeztünk
Pénteken délután emlékeztünk meg 1956 október 23-ról és azt követő eseményekről. A hagyományoknak megfelelően 7. évfolyamos diákjaink adták a műsort és a nyolcadik osztályos fiúk szolgáltatták a hangosítást. 

Pályaorientációs nap

2022.10.14-én iskolánk valamennyi tanulója pályaorientációs napon vett részt. 7. és 8. évfolyamos diákjaink Széksefehérváron, pályaorientációs kiállításon vettek részt. Ők középiskolákkal, szakmák felvételi követelményeivel és képzési lehetőségekkel ismerkedtek, elsősegélynyújtási ismereteket szereztek. Alsóbb évfolyamos diákjaink üzemlátogatásokon vettek részt, háztáji gazdálkodók, őstermelők munkájával ismerkedtek, állatsímogatón vettek részt. Fogadják szeretettel képes összefoglalónk

2021/2022

Nyusziváró

Iskolánk Diákönkormányzata idén különleges módon szerette volna várni a húsvéti nyuszit. Terveink megvalósításához a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatását kértük. A helyi képviselők és vezetőjük, Szelle Ákos, azonnal a gyerekek segítségére siettek. Közös pályázatunk keretében ötvöztük a magyar és a német szokásokat. Arra buzdítottuk az osztályokat, hogy készítsenek egy Osterkiste-t. Az alapanyagról és a jutalmakról a Német Nemzetiségi Önkormányzat gondoskodott. A ládákat Csilla néni, az iskola igazgatója szerezte be a helyi boltból, melyet a gyerekek újrahasznosítottak.

A lelkes munka után, április 21-én került sor az eredményhirdetésre a Tájház udvarán. A nyertesek óriáspizza utalványnak örülhettek, de mindenki kapott a fészkébe édességet is!

A német önkormányzat jóvoltából Brigi teával kedveskedett nekünk, a hangulatos délelőttöt közös filmezés zárta, a Mi, Svábok című filmet néztük meg együtt.

Köszönjük szépen!

A Diákönkormányzat nevében: Keindl Anita

    

   

2020/2021

    

Martinstag

A Márton nap megünneplése régi hagyomány már az iskolában.

A legelső évben szakköri keretek között készültünk erre az eseményre, lámpásokat készítettünk, körbejártuk a templomot és közben énekeltünk.

Mivel mindenkinek nagyon tetszett, a következő évben már kibővült az esemény. Sokan nem ismerték még akkor Szent Márton történetét, hiszen abban az időben kezdett ez a szokás Németországból beszivárogni hozzánk. Mára a falu egyik legkedveltebb programja lett, amelynek a gyerekek és a szülők is aktív részesei.

Az idei év rendhagyó volt számunkra a vírushelyzet miatt. Ezúttal az iskolában maradtunk, és osztályonként emlékeztünk meg erről a szép hagyományról. Német nyelvű filmeket kerestem, amelyeket a felsősök megtekintettek, majd egy totót töltöttek ki hozzájuk. A legjobbakat ötössel jutalmaztam. Az alsósok a szabadban akadálypályán ügyeskedtek, majd játszottak „Gyertek haza ludaimat” ( Gänselein, Gänselein, kommt alle heim…) Ezután ki - ki a saját osztályában lampionokat készített, amelyek az iskola ablakait és a saját szobájukat díszítették. Az este mindenki otthon gyújtotta meg a saját mécsesét.

A nap folyamán a 7. osztályosok minden osztálynak Márton napi történetet meséltek, és az iskola minden tanulója egy követ választhatott tőlük. A nap végén ebből a sok kavicsból kiraktuk az iskola Márton lúdját az összefogás jelképeként.

A gyerekek előzetes feladatot is kaptak a Márton naphoz, amely egy libaszépségverseny volt a kollégák ötlete alapján. A legjobbakat az esemény zárásaként jutalomban részesítették.

Igazi összefogás eredménye volt a nap, amelyben mindenki saját egyéniségének megfelelően kivette a részét.                                                                   

       Keindl Anita, 2020. 11. 22.


Képgaléria a tanévről

Képgaléria >>

Magyar népmese napja

Szeptember 30-án – Benedek Elek születésnapján – a magyar népmeséket ünnepeltük. Előzetes feladatként A bujdosó macska című meséhez írhattak különféle befejezést a vállalkozó kedvű tanulók, illetve megcsillanthatták illusztrátori tehetségüket is „A kedvenc mesém” címmel. Ami pedig a kedvenc mesekönyveket illeti, azokból kiállítást rendeztünk az előtérben. Aztán kezdődhetett a hetedhét országra szóló mesenap! A tanítók a felsősöknek, a tanárok az alsósoknak olvasták fel Az aranypálca című mesét, melyhez utána csoportos illusztrációt készítettek az osztályok. A 4.-esek végképp kitettek magukért: ők színre vitték A csillagszemű juhászt, olyan sikerrel, hogy még az óvodában is híre ment, el is jöttek megnézni másnap! Végül már csak a sok-sok jutalom-csokit kellett legyűrni, és megtapsolni a nyerteseket. Az alsósok közül dicséretet kapott illusztrációjáért Taupert Ádám, Till Dorina, Till Míra, Lázár Bence és Grassl Fanni, a felsősök közül Budai Petra, Sárkány Ákos, Glasshütter Boglárka és – a festményével kiemelkedő – Koczka Villő Bodza. A legszebb illusztrációk már az iskola folyosóját díszítik – és bizonyára ott is maradnak sokáig.   

Ha több csoki lett volna, ez a kis beszámoló is tovább tartott volna!

Állatok világnapja

Október 4-én, az Állatok világnapja alkalmából többféle program is zajlott iskolánkban. Osztályok közötti vetélkedőt szerveztünk az állatvilágról és annak irodalmi, illetve zenei vonatkozásairól, kedvenceinket bemutató rajzokat és fogalmazásokat készítettünk, és aznap állatos ruhákban és csecsebecsékben díszelegtünk. De ez semmi! Meghirdettünk egy olyan akciót, amellyel közvetlenül segíthetünk a bajba jutott kutyusokon. „Támogasd a menhelyen élő kutyákat egy szelet csoki árával!” – ezzel a felhívással gyűjtöttünk egy héten át pénzt, amit aztán a DÖK képviseletében Rákovics Nóri és Tagscherer Bence október 13-án át is adott az Eszkuláp Állatvédő Egyesület Mányi Menedékének.

További akciókat is tervbe vettünk: hamarosan felkeressük a polgármester urat, hogy átadjuk felhívásunkat. Abban arra kérjük az önkormányzatot, hogy álljon kezdeményezésünk mögé, mellyel kutyáinkat szeretnénk megóvni szilveszterkor a tűzijátékok és petárdák veszélyeitől. De erről majd beszámolunk részletesen!


Biciklisverseny-Csákvár>>

Gyászolunk

 (Botka József 1960-2021)

Nem úgy készülünk a következő tanévre, ahogyan szerettük volna: karbantartó kollégánkat, Botka Józsefet hónapokig tartó betegsége után elragadta tőlünk a halál. Józsi több mint három évtizedig oszlopos tagja volt iskolánknak, és sokkal többet jelentett annál, mint amit a „karbantartó” munkakör takar. Pedagógiai munkát végzett: reggel ő hozta az iskolába, délután pedig ő szállította haza
tanulóink egy részét; felügyelt rájuk, ha úgy hozta a szükség, de számíthattunk rá az osztálykirándulásokon is; és persze – egykori labdarúgóként – ő védte a kapunkat a tanár-diák meccseken. Józsi minden porcikájában az iskolához tartozott. Igazán közel állt hozzánk, és igazán szerették a tanítványaink. Az élet most persze azt követeli, hogy megpróbáljuk pótolni, de elfelejteni nem fogjuk
sohasem.


2019/2020

                                                                              Pénzügyi és vállalkozói témahét 2020. március 2.-6. között. 

Iskolánk már 3. éve vesz részt a pénzügyi ismeretek terjesztésében. Idei vendégeink Fata László Cafeteria Trend Kft., Szűcsné dr. Györgyi Anikó Toray Industries Hungary. Feldolgozott ismeretek: Korszerű pénzkezelés- digitális biztonság, Ötletből vállalkozás és Pénzügyi biztonság- biztosítási ismeretek. 

Gábor Péter előadásaiban pedig a pénz, a pénznyomtatás történetével ismerkedtünk. Köszönjük az érdekes és értékes előadásokat!

                                                                                                        Kép a vízfontosságáról- pályázat (42.-43. o.) : 

online könyv>>

TRACHTTAG

2020. Április 24-én ünnepeljük a gyönyörű német népviseletet.Vegyük fel ezen a pénteken népviseletünk egy darabját és tegyük ünneppé ezt a napot! Az egyetlen különbség az előző évhez képest csak annyi, hogy mindezt kivételesen otthon tegyük!

2014/2015

Nemzetiségi tábor- Sváb esküvő

Támogató:  EMMI  és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 

Eletkepek_TABOR_2015.pdf

nemztab_15_palyazati_anyag_-EMMI_altal_tamogatott_palyazat.pdf

Tajhaz-kiallitas.pdf