Ökoiskola

A Vértesboglári Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola a 2016-2017-es tanév első felében elnyerte az ÖKO Iskola címet, majd ezt 2020-ban újra sikerült elnyerni. Mindezt nagy eredménynek könyvelhetjük el, hiszen szigorú kritériumoknak kellett megfelelnünk. Azon túl, hogy biztosítottuk az ehhez szükséges tárgyi feltételeket, egységesítettük a tanmeneteket és szabályzatokat. Kiemeltük a kapcsolódási pontokat a tananyagban, illetve felhívtuk a gyerekek figyelmét a környezettudatosságra. A projekt megvalósítását a szülők is támogatták.

Sok olyan versenyen veszünk részt, amely a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos. Ez főként az informatika, kerékpáros és barangoló szakkör keretében zajlik. Ezenkívül megújult erővel szelektíven gyűjtjük a hulladékot, etetjük a madarakat.

Folyamatos feladatok a tanév során:

  • 1-8 évfolyam: szelektív hulladékgyűjtés, elemgyűjtés, részvétel a Pontvelem/Bankvelem programban és azok versenyein
  • 5. évfolyam: természetes és épített környezetünk megismerése 
  • 7.- 8. évfolyam: energiagazdálkodás projekt ( fizika óra és Fentarhatósági hét keretein belül)
  • kerékpáros szakkör : biztonságos közlekedés, gyalogos és kerékpáros közlekedés népszerűsítése
  • kézműves szakkör, játszóházak: újrahasznosított és hagyományos anyagok felhasználása
  • informatika szakkör: versenyek támogatása IKT eszközökkel, új technikai eszközök, robotok használata környezetünk védelmében, a fenntarthatóság jegyében
  • iskolakönyvtár öko-sarkának fenntartása, bővítése 

ÖKOFAL

Dokumentumok

A beszámolók megtekintéshez engedély kell kérni az iskolától:

Beszámoló 1>>

Beszámoló 2>>

 Öko-iskolai adatbázis>>                                                               Témahetek

Pénz7

Pénzügyi és vállalkozói témahét 2021. március 1.-5. között. Iskolánk már 4. éve vesz részt a pénzügyi ismeretek terjesztésében. 

Fenntarthatósági témahét

2021. április 19-23

Karácsony

A karácsony kettős ünnep minden iskolás számára, hiszen egybeesik a téli szünidővel.

A karácsonyt (állítólag) I. Gyula pápa rendelete alapján 337-ben kezdték ünnepelni Rómában. Az ünnephez ekkor már hozzá tartozott a betlehemi jászol készítése, melynek jelképei már száz évvel korábban ismertek voltak Egyiptomban. Ember nagyságú jászlat azonban csak 1223-ban, a grecciói Assisi Szent Ferenc templomban állítottak először. A jászol képe aztán gyorsan elterjedt Európában, megelőzve a karácsonyfa állítást.

A karácsonyfa legendája a protestáns reformáció atyjához, Luther Mártonhoz kötődik. Karácsony éjszakáján egy fenyvesben járva felpillantott, és annyira elkápráztatták az ágak közt ragyogó csillagok, hogy ezt a látványt a családjával is meg akarta osztani. Hazavitt hát egy kis fát, és gyertyákat helyezett az ágaira, melyek hasonlítottak a csillagokra…

A karácsonyfa-díszítés szokása a XVIII. században terjedt el, hazánkban Brunszvik Teréz grófnő állított először díszes karácsonyfát, 1825-ben. (Ő alapította az első óvodákat is!) Hamarosan nagy népszerűségre tett szert (már a karácsonyfa…), a szegényebb családoknál ajándékul is szolgált a rajta függő diókkal, almákkal.

A karácsonyfa mellett ma már adventi koszorú, adventi kopogtató és adventi naptár is díszíti otthonunkat.

Az „advent” egyébként latin szó, azt jelenti, hogy eljövetel – a Jézus születésére való várakozás időszaka. Az András naphoz legközelebbi vasárnaptól december 25-ig tart ez a négyhetes időszak. Az adventi koszorút kezdetben huszonnégy gyertyával díszítették, de ma már csak négyet gyújtunk meg, melyek különböző színei az angyalok köpönyegének a színét jelképezik.

Hát nagyjából ennyit… elöljáróban!

Karácsonyi ajándék gyanánt megígérhetjük, hogy senki nem fog felelni az ünnepi ismeretekből. És persze iskolánk valamennyi tanulójának és dolgozójának békés, boldog és meghitt ünnepet kívánunk!     

Újrahasznosítás

A cím kötelez: „öko-iskolásként” az újrahasznosítás elkötelezett hívei vagyunk! A felmérésekből tudjuk, hogy egy átlagos fogyasztó 4.8 tonna hulladékot termel egy év alatt, és ezzel a brutális tömeggel jócskán veszélyezteti bolygónk kiapadóban levő erőforrásait. Úgyhogy nincs mese, mindent meg kell tennünk a hulladék csökkentése és a különféle anyagok újrahasznosítása érdekében.

Ennek jegyében ültünk asztalhoz, illetve varrógéphez november 25-én, amikor is hordhatatlan ruhákból és mindenféle maradék vászonból, szövetből és miegymásból vírusűző maszkokat, spéci telefontokokat és szakadatlan szatyrokat készítettünk Andi néni, Csilla néni, Noémi néni és Viki néni szabásmintája és útmutatása alapján. Hogy németből királyok vagyunk, azt mindig is tudtuk, de ezek a cuccok hét nyelven beszélnek! Aki nem hiszi, varrjon utána! 

Képgaléria

Karácsonyi mosolymanó

Ismét elérkezett a karácsony, így a megszokott keretek között adományozásra nyílt lehetőség a PontVelem Hálózaton belül. Köszönjük a szépen becsomagolt játékokat, könyveket, apróságokat az ajándékozóknak, melyek az idén 9 kisgyermek napjait teszik szebbé.  

Adományozóink:

Nágl Botond és Nágl Roland

Borbás Jázmin

Bene-Szabados Veronika

1. osztály

Állatok Világnapja

Október 4-én, az Állatok világnapja alkalmából többféle program is zajlott iskolánkban. Osztályok közötti vetélkedőt szerveztünk az állatvilágról és annak irodalmi, illetve zenei vonatkozásairól, kedvenceinket bemutató rajzokat és fogalmazásokat készítettünk, és aznap állatos ruhákban és csecsebecsékben díszelegtünk. De ez semmi! Meghirdettünk egy olyan akciót, amellyel közvetlenül segíthetünk a bajba jutott kutyusokon. „Támogasd a menhelyen élő kutyákat egy szelet csoki árával!” – ezzel a felhívással gyűjtöttünk egy héten át pénzt, amit aztán a DÖK képviseletében Rákovics Nóri és Tagscherer Bence október 13-án át is adott az Eszkuláp Állatvédő Egyesület Mányi Menedékének.

További akciókat is tervbe vettünk: hamarosan felkeressük a polgármester urat, hogy átadjuk felhívásunkat. Abban arra kérjük az önkormányzatot, hogy álljon kezdeményezésünk mögé, mellyel kutyáinkat szeretnénk megóvni szilveszterkor a tűzijátékok és petárdák veszélyeitől. De erről majd beszámolunk részletesen!


Képgaléria

Adatbázis eléréseA képre klikkelve elérhető az öko-iskolai adatbázis

 .