Ökoiskola

A Vértesboglári Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola a 2016-2017-es tanév első felében elnyerte az ÖKO Iskola címet, majd ezt 2020-ban újra sikerült elnyerni. Mindezt nagy eredménynek könyvelhetjük el, hiszen szigorú kritériumoknak kellett megfelelnünk. Azon túl, hogy biztosítottuk az ehhez szükséges tárgyi feltételeket, egységesítettük a tanmeneteket és szabályzatokat. Kiemeltük a kapcsolódási pontokat a tananyagban, illetve felhívtuk a gyerekek figyelmét a környezettudatosságra. A projekt megvalósítását a szülők is támogatták.

Sok olyan versenyen veszünk részt, amely a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos. Ez főként az informatika, kerékpáros és barangoló szakkör keretében zajlik. Ezenkívül megújult erővel szelektíven gyűjtjük a hulladékot, etetjük a madarakat.

Folyamatos feladatok a tanév során:

  • 1-8 évfolyam: szelektív hulladékgyűjtés, elemgyűjtés, részvétel a Pontvelem/Bankvelem programban és azok versenyein; bekapcsolódás a Diákszéf programba
  • 5. évfolyam: természetes és épített környezetünk megismerése 
  • 7.- 8. évfolyam: energiagazdálkodás projekt ( fizika óra és Fentarhatósági hét keretein belül)
  • kerékpáros és barangoló szakkör : biztonságos közlekedés, gyalogos és kerékpáros közlekedés népszerűsítése
  • kézműves szakkör, játszóházak: újrahasznosított és hagyományos anyagok felhasználása
  • informatika szakkör: versenyek támogatása IKT eszközökkel, új technikai eszközök, robotok használata környezetünk védelmében, a fenntarthatóság jegyében
  • iskolakönyvtár öko-sarkának fenntartása, bővítése
  • ökofal folyamatos frissítése 

Dokumentumok

A beszámolók megtekintéshez engedély kell kérni az iskolától:

Beszámoló 1>>

Beszámoló 2>>

 Öko-iskolai adatbázis>>

 

Témahetek

Pénz7

Pénzügyi és vállalkozói témahét 2021. március 1.-5. között. 

Pénz7 beszámoló 2021 >>

Fenntarthatósági témahét

2021. április 19-23

online oktatás miatt elmaradt

Újrahasznosítás

A cím kötelez: „öko-iskolásként” az újrahasznosítás elkötelezett hívei vagyunk! A felmérésekből tudjuk, hogy egy átlagos fogyasztó 4.8 tonna hulladékot termel egy év alatt, és ezzel a brutális tömeggel jócskán veszélyezteti bolygónk kiapadóban levő erőforrásait. Úgyhogy nincs mese, mindent meg kell tennünk a hulladék csökkentése és a különféle anyagok újrahasznosítása érdekében.

Ennek jegyében ültünk asztalhoz, illetve varrógéphez november 25-én, amikor is hordhatatlan ruhákból és mindenféle maradék vászonból, szövetből és miegymásból vírusűző maszkokat, spéci telefontokokat és szakadatlan szatyrokat készítettünk Andi néni, Csilla néni, Noémi néni és Viki néni szabásmintája és útmutatása alapján. Hogy németből királyok vagyunk, azt mindig is tudtuk, de ezek a cuccok hét nyelven beszélnek! Aki nem hiszi, varrjon utána! 


Karácsonyi mosolymanó

Ismét elérkezett a karácsony, így a megszokott keretek között adományozásra nyílt lehetőség a PontVelem Hálózaton belül. Köszönjük a szépen becsomagolt játékokat, könyveket, apróságokat az ajándékozóknak, melyek az idén 9 kisgyermek napjait teszik szebbé.  

Adományozóink:

Nágl Botond és Nágl Roland

Borbás Jázmin

Bene-Szabados Veronika

1. osztály

Állatok Világnapja

Október 4-én, az Állatok világnapja alkalmából többféle program is zajlott iskolánkban. Osztályok közötti vetélkedőt szerveztünk az állatvilágról és annak irodalmi, illetve zenei vonatkozásairól, kedvenceinket bemutató rajzokat és fogalmazásokat készítettünk, és aznap állatos ruhákban és csecsebecsékben díszelegtünk. De ez semmi! Meghirdettünk egy olyan akciót, amellyel közvetlenül segíthetünk a bajba jutott kutyusokon. „Támogasd a menhelyen élő kutyákat egy szelet csoki árával!” – ezzel a felhívással gyűjtöttünk egy héten át pénzt, amit aztán a DÖK képviseletében Rákovics Nóri és Tagscherer Bence október 13-án át is adott az Eszkuláp Állatvédő Egyesület Mányi Menedékének.

További akciókat is tervbe vettünk: hamarosan felkeressük a polgármester urat, hogy átadjuk felhívásunkat. Abban arra kérjük az önkormányzatot, hogy álljon kezdeményezésünk mögé, mellyel kutyáinkat szeretnénk megóvni szilveszterkor a tűzijátékok és petárdák veszélyeitől. De erről majd beszámolunk részletesen!


Képgaléria

Adatbázis eléréseA képre klikkelve elérhető az öko-iskolai adatbázis