Német Nemzetiségi Nyelvoktatás


                                      Herzlich Willkommen in der Deutschen Nationalitäten Grundschule, in Boglar!
Köszöntjük a Német Nemzetiségi Általános Iskolában, Vértesbogláron!

 

Iskolánk egyik sajátossága a német nemzetiségi oktatás. Ez a képzési forma heti öt német nyelvórát foglal magába 1. osztálytól kezdve, melyet minden tanulónk számára biztosítunk. Ezen túlmenően ez az oktatási forma nem csupán a nyelvtanításról szól, hanem a magyarországi németek történelméről, irodalmáról, hagyományairól, zenéjéről, jelenlegi struktúrájáról, szervezeteiről. Az ehhez kapcsolódó népismeretet külön tantárgyként tanítjuk, alsó és felső tagozatban egyaránt cselekvésközpontúan. Kihasználva a helyi adottságokat: a természet közelségét és az autentikus környezetet a közeli Német Nemzetiségi Tájházban.

                 Miért fontos a korai nyelvtanulás?
               Miért éppen a német nyelvet válassza gyermeke számára?

 

-        a korai nyelvtanulás megalapozza a későbbi magabiztos, stressz nélküli nyelvhasználatot

-        a gyerekek megtapasztalják, hogy egy fogalmat többféle módon ki lehet fejezni, így gondolkodásuk rugalmasabban, intelligenciájuk gyorsabban fejlődik

-        a tanulók nyitottá és elfogadóvá válnak más kultúrák iránt

-        első idegen nyelvként némettel kezdeni hasznos, utána a többi idegen nyelv pl.: angol , francia könnyebben tanulható

-        az angol után a német a második leggyakrabban használt nyelv a világon

-        egyre több német és osztrák érdekeltségű cég található Magyarországon, amelyek németül beszélő munkatársakat keresnek ( Opel, Mercedes, Allianz, Aldi, Lidl…)

-        pedagógusaink nem pusztán nyelvtanárok, a stresszmentes, játékos, elismerő környezetnek köszönhetően gyermeke örömteli foglalkozásnak fogja fel a német nyelvtanulást.


TRACHTTAG

 2020. Április 24-én ünnepeljük a gyönyörű német népviseletet.Vegyük fel ezen a pénteken népviseletünk egy darabját és tegyük ünneppé ezt a napot! Az egyetlen különbség az előző évhez képest csak annyi, hogy mindezt kivételesen otthon tegyük!


Martinstag

A Márton nap megünneplése régi hagyomány már az iskolában.

A legelső évben szakköri keretek között készültünk erre az eseményre, lámpásokat készítettünk, körbejártuk a templomot és közben énekeltünk.

Mivel mindenkinek nagyon tetszett, a következő évben már kibővült az esemény. Sokan nem ismerték még akkor Szent Márton történetét, hiszen abban az időben kezdett ez a szokás Németországból beszivárogni hozzánk. Mára a falu egyik legkedveltebb programja lett, amelynek a gyerekek és a szülők is aktív részesei.

Az idei év rendhagyó volt számunkra a vírushelyzet miatt. Ezúttal az iskolában maradtunk, és osztályonként emlékeztünk meg erről a szép hagyományról. Német nyelvű filmeket kerestem, amelyeket a felsősök megtekintettek, majd egy totót töltöttek ki hozzájuk. A legjobbakat ötössel jutalmaztam. Az alsósok a szabadban akadálypályán ügyeskedtek, majd játszottak „Gyertek haza ludaimat” ( Gänselein, Gänselein, kommt alle heim…) Ezután ki - ki a saját osztályában lampionokat készített, amelyek az iskola ablakait és a saját szobájukat díszítették. Az este mindenki otthon gyújtotta meg a saját mécsesét.

A nap folyamán a 7. osztályosok minden osztálynak Márton napi történetet meséltek, és az iskola minden tanulója egy követ választhatott tőlük. A nap végén ebből a sok kavicsból kiraktuk az iskola Márton lúdját az összefogás jelképeként.

A gyerekek előzetes feladatot is kaptak a Márton naphoz, amely egy libaszépségverseny volt a kollégák ötlete alapján. A legjobbakat az esemény zárásaként jutalomban részesítették.

Igazi összefogás eredménye volt a nap, amelyben mindenki saját egyéniségének megfelelően kivette a részét.                                                                                           Keindl Anita, 2020. 11. 22.


Kisfilmjeink elérése: 


Trachttag 2021 >>

Martinstag 2020 >>

Német tábor

Augusztus utolsó napjaiban rendhagyó német táborban vehettek részt iskolánk alsó tagozatos tanulói, jutalmul az online oktatás során nyújtott kiemelkedő munkájukért.
Hajókirándulás, vadaspark, kenutúra, gofri parti és táncház szerepeltek a programok között.Köszönjük a Vértesboglári Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, a tánccsoport vezetőjének és iskolánk igazgatójának támogatását.


Képgalériánk >>

Szervezők