Német Nemzetiségi Nyelvoktatás


                                      Herzlich Willkommen in der Deutschen Nationalitäten Grundschule, in Boglar!
Köszöntjük a Német Nemzetiségi Általános Iskolában, Vértesbogláron!

 

Iskolánk egyik sajátossága a német nemzetiségi oktatás. Ez a képzési forma heti öt német nyelvórát foglal magába 1. osztálytól kezdve, melyet minden tanulónk számára biztosítunk. Ezen túlmenően ez az oktatási forma nem csupán a nyelvtanításról szól, hanem a magyarországi németek történelméről, irodalmáról, hagyományairól, zenéjéről, jelenlegi struktúrájáról, szervezeteiről. Az ehhez kapcsolódó népismeretet külön tantárgyként tanítjuk, alsó és felső tagozatban egyaránt cselekvésközpontúan. Kihasználva a helyi adottságokat: a természet közelségét és az autentikus környezetet a közeli Német Nemzetiségi Tájházban.

                 Miért fontos a korai nyelvtanulás?
               Miért éppen a német nyelvet válassza gyermeke számára?

 

-        a korai nyelvtanulás megalapozza a későbbi magabiztos, stressz nélküli nyelvhasználatot

-        a gyerekek megtapasztalják, hogy egy fogalmat többféle módon ki lehet fejezni, így gondolkodásuk rugalmasabban, intelligenciájuk gyorsabban fejlődik

-        a tanulók nyitottá és elfogadóvá válnak más kultúrák iránt

-        első idegen nyelvként némettel kezdeni hasznos, utána a többi idegen nyelv pl.: angol , francia könnyebben tanulható

-        az angol után a német a második leggyakrabban használt nyelv a világon

-        egyre több német és osztrák érdekeltségű cég található Magyarországon, amelyek németül beszélő munkatársakat keresnek ( Opel, Mercedes, Allianz, Aldi, Lidl…)

-        pedagógusaink nem pusztán nyelvtanárok, a stresszmentes, játékos, elismerő környezetnek köszönhetően gyermeke örömteli foglalkozásnak fogja fel a német nyelvtanulást.


TRACHTTAG

 2020. Április 24-én ünnepeljük a gyönyörű német népviseletet.Vegyük fel ezen a pénteken népviseletünk egy darabját és tegyük ünneppé ezt a napot! Az egyetlen különbség az előző évhez képest csak annyi, hogy mindezt kivételesen otthon tegyük!


Martinstag

A Márton nap megünneplése régi hagyomány már az iskolában.

A legelső évben szakköri keretek között készültünk erre az eseményre, lámpásokat készítettünk, körbejártuk a templomot és közben énekeltünk.

Mivel mindenkinek nagyon tetszett, a következő évben már kibővült az esemény. Sokan nem ismerték még akkor Szent Márton történetét, hiszen abban az időben kezdett ez a szokás Németországból beszivárogni hozzánk. Mára a falu egyik legkedveltebb programja lett, amelynek a gyerekek és a szülők is aktív részesei.

Az idei év rendhagyó volt számunkra a vírushelyzet miatt. Ezúttal az iskolában maradtunk, és osztályonként emlékeztünk meg erről a szép hagyományról. Német nyelvű filmeket kerestem, amelyeket a felsősök megtekintettek, majd egy totót töltöttek ki hozzájuk. A legjobbakat ötössel jutalmaztam. Az alsósok a szabadban akadálypályán ügyeskedtek, majd játszottak „Gyertek haza ludaimat” ( Gänselein, Gänselein, kommt alle heim…) Ezután ki - ki a saját osztályában lampionokat készített, amelyek az iskola ablakait és a saját szobájukat díszítették. Az este mindenki otthon gyújtotta meg a saját mécsesét.

A nap folyamán a 7. osztályosok minden osztálynak Márton napi történetet meséltek, és az iskola minden tanulója egy követ választhatott tőlük. A nap végén ebből a sok kavicsból kiraktuk az iskola Márton lúdját az összefogás jelképeként.

A gyerekek előzetes feladatot is kaptak a Márton naphoz, amely egy libaszépségverseny volt a kollégák ötlete alapján. A legjobbakat az esemény zárásaként jutalomban részesítették.

Igazi összefogás eredménye volt a nap, amelyben mindenki saját egyéniségének megfelelően kivette a részét.                                                                                           Keindl Anita, 2020. 11. 22.

Német tábor

Augusztus utolsó napjaiban rendhagyó német táborban vehettek részt iskolánk alsó tagozatos tanulói, jutalmul az online oktatás során nyújtott kiemelkedő munkájukért.
Hajókirándulás, vadaspark, kenutúra, gofri parti és táncház szerepeltek a programok között.Köszönjük a Vértesboglári Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, a tánccsoport vezetőjének és iskolánk igazgatójának támogatását.


Képgalériánk elérhetősége:

Szervezők

 .